Трансфер на домейн име

Трансфер на домейн име

Трансферът на домейн име може да бъде толкова лесно, колкото е например регистрацията във форум, но може да бъде и толкова труден колкото е пресъздаването на Мона Лиза. Ето някои съвети, които да имате предвид ако решите да прехвърляте домейна си.

Преди да отидете на страницата на регистратора на домейн името ви или да звъните на съпорта им се уверете, че знаете какво искате да направите. Ако сте объркани и не осъзнавате точно какво искате да извършите с трансфера на домейна ви, почти сигурно ще объркате и човекът от поддръжката отсреща. Имайте предвид, че с прехвърлянето на домейна ви, всичко, което ще постигнете е просто друга компания да го поддържа, а не първоначалния му регистратор. Тази операция няма нищо общо с вашия уеб сайт, вашият email, DNS или нещо от сорта. Най-често срещаната грешка се получава, когато нечия уеб хост компания получи инструкции да прехвърли домейн име на други сървъри т.е. промяна в DNS-ите, което е нещо коренно различно.

При трансферът на домейн име всичко опира до това какво искате и от какво се нуждаете. Като цяло процесът на прехвърляне на домейн от компанията първичен регистратор към друга компания е много лесен. От вас ще се изиска единствено да си направите регистрация при новата компания, която ще поддържа домейн името ви след прехвърлянето, след което в буквално 1-2 стъпки с кликане на бутон „OK“ ще отключите домейна за трансфер и избраната от вас нова компания ще отправи искане до сегашния ви регистратор.

В следващите няколко дни на email адреса на администратора (посочен в whois информацията), ще престигне съобщение с искане за потвърждаване на трансфера. Ако email адресът, който сте въвели в информацията на домейн името не е коректен, то уверете се, че разполагате с действащ такъв и го добавете още преди извършването на трансфера. След като одобрите преместването на домейна, новият регистратор на името ви ще изпрати заявка до глобалния регистратор на домейн имена, откъдето ще изчака отговор дали може да продължи с процедурата или не. Задължително условие за трансфер на домейн е той да има статус активен или active на английски. Ако домейн името ви е заключено, очакващо изтриване, неактивно или има друг статус, различен от активно, то трансфер няма да се осъществи. Тази подробност свързана със статуса на домейните е важна, тъй като често хората се опитват да предприемат трансфер точно преди домейнът им да изтече или дори след като е изтекъл. Естествено това не е добра постъпка, защото повечето регистратори на домейн имена обикновено ги деактивират малко след като изтекат, което само по себе си предизвиква и блокиране на заявките за прехвърляне. Така че, уверете се, че ще извършите трансфер не по-рано от 14 дни преди датата на изтичането му. В допълнение има и правило, че домейн може да бъде прехвърлян от един регистратор на друг, само ако е бил поддържан от първичния регистратор поне 60 дни т.е. ако закупите домейн от някой регистратор и не изтекли 2 месеца, имайте предвид, че няма да можете веднага да извършите сполучливо трансфера.

Последната стъпка от прехвърлянето на домейн име е свързана с отговора от „губещия“ регистратор на запитване отправено от ICANN (глобалният регистратор). Ако не постъпи потвърждение в рамките на 5 дни, се счита, че такова е извършено мълчаливо и съответно домейн името се прехвърля на избрания от вас нов регистратор.

Препоръчвам ви като цяло да се доверявате било за първичен или последващ регистратор, само на компании, които предлагат защита на домейн имената – като например специална дума (парола) за трансфер на домейна.

Не е сложно, освен ако самите вие не си усложните процедурата по трансфер на домейн името си. Отделно винаги имайте предвид, защо ви е да прехвърляте домейна си.

Ако не знаете как да прехвърлите домейн, да извършите трансфер, то SEO поддръжката на VISEO ком може да Ви съдейства.

W-SEO.com

GSM 088 999 62 62