Благоевград

Красив до пристрастяване, млад и изпълнен с живот, град Благоевград през годините се утвърди като един от водещите по интерес. За това говори и самия интерес от страна на хора, живеещи в София, търсещи спокойствие и същевременно просперитет.

Какво трябва да знаем за Благоевград?   Благоевград (до 1950 г. Горна Джумая)  е икономически, културен и образователен център на Югозападна България и главен град на едноименните област и община.  Хиляди студенти получават знания и умения в Благоевград, благодарение на които се развиват навсякъде по света.

Според преброяване на Националния статистически институт към 31 декември 2015 година, градът е с население от 69 610 души, но като прибавим и хилядите студенти, които целогодишно пребивават в Благоевград, то цифрата е приблизително 100 000.

Градът е  разположен в долината на Струма и през него тече по-малката река Бистрица. Намира се на 360 метра надморска височина в Благоевградската котловина между планините Рила и Влахина и е в непосредствена близост до Пирин планина. Благоевград се характеризира с предимно планински и котловинен релеф, като подземните води се подхранват от Бистрица. Малцина от Вас знаят, че Благоевград е сред градовете с най-много слънчеви дни в годината, което е и още една причина, поради която бива предпочитан от чужденци, софиянци и други хора, от цялата страна. Климатът е преходно-континентален, дължащо се на въздушните маси, които проникват от юг по долината на река Струма.

Можете да се насладите на красотата на Благоевград от следните снимки:

Коледно настроение в Благоевград