Култура

Култура

Исторически музей
Историческият музей е един от най-големите и богати музей в региона. Основан в началото на 50-те години на миналият век , той непрестанно е обогатяван и надграждан. Разполага с над 16 000 тома научна литература, модерна сграда, постоянни експозиции по зали: природа,Възраждане, етнография, археология и други.
Обслужващи звена: реставрация, модерна фотолаборатория, лаборатория за консервация и много друго.
За всички любознателни гости на града препоръчваме горещо да посетите Историческият музей Благоевград за да видите уникални неща, който не могат да бъдат видени в други музей в страната.

 

Рилски манастир
Рилският манастир се намира на 30 км от гр. Благоевград и 117 км южно от София, Рислкият манасир определено заема една от най-важните позиции от манастирите в България. Той представлява една голяма туристическа атракция, красива природа, археологически обекти, уникални стенописи и мнгоо древна и интересна история.
Рислкият манастир предлага много магазини за сувенири, прекрасна гледна към околоноста, а извън манастира безбройните капанчета можете да се насладите на прекрасни гозби.

 

Вароша
Хотела се намира много близко до уникалният за Благоевград квартал „Вароша“ с автентичен облик , уникална архитектура, автентични къщи, много краси черква, тесни калдъръмени улички. Вароша възниква още през XVIII век като единствена християнска махала в тогавашната Горна Джумая. Квартала бил свързан с три моста с останала част на града. През „ Възраждането“ квартала приютява много културни дейци и участници в революционните движения.

 

Мелник
Мелник – града музей, едно прекрасно и уникално архитектурно чудо с удивителна природа. Мелник се намира на 70 км от Благоевград. През града минава Мелнишката река и разделя образно града на две части. Само на 7 км, от града се намира Роженският Манастир. За ентусиастите има пътека която минава между феноменалните мелнишки скали и достигането до Роженкият Манастир може да бъде направена само за няколко часа. Града е опъстрен с много живописни къщички, тесни улички, каменни пътища, бъчви вино, механи, гостилници, магазини за сувенири, и прекарани хора.

 

Руенски манастир
Един малко известен манастир с много красива архитектура и уникална и неповторима гледна към местността. Намира се само на 8 км от междинният път София- Кулата и на по малко от 3 км от с. Скрино. Строителството на храма е започнал на мястото на стар християнски храм през 1999 г. Манастирът може би е един от най-младите в България, но е задължителна дестинация на всички които не са го посещавали. Всяка неделя всички миряни могат да чуят църковните песнопения на монашеският хор.

 

Стопски пирамиди
Стопските пирамиди са едно уникално сътворение на природата, намиращи са на по малко от 10 км от Благоевград. Стопските пирамиди са поредното доказателство, че красотата на нашата природа не отстъпва по нищо на чуждестранната по красота.
Дъждовете, вятъра, слънцето са изваяли такива чудати форми , които не можете да повярвате че са направени не от човешка ръка. Едни пирамиди биват заличавани от природата , други се създават – едно уникално място което е задължителна част от вашето пътуване през Югозападна България.

 

Рупите
Рупите е едно място което и най-добрият писател не може да пресъздаде каква духовна енергия съдържа това свещено място. Рупите се намират само на 65 км от Благоевград. В местността на Рупите живя и помага на хората пророчицата Ванга.
В близост до Рупите е се намира античният град Петра.
Рупите е едно уникално място в което можете да почувствате душевно спокойствие и смирение. В памет на баба Ванга е построен уникален храм, където можете да запалите свещ и да се помолите.