Забележителности

Забележителности

Благоевград е разположен в непосредствена близост до Гърция и Македония. С наличието на редовни транспортни връзки и културно-историческото си богатство той посреща целогодишно много туристи.

Наричан най-младият град у нас, поради многото университети, Благоевград е място, което всеки млад човек би желал да посети. Всяка година в града идват от други градове или чужбина около 15 хил. учащи и студенти. Градът редовно се обновява и Общината разхожда нужните средства, за да поддържа и развива града като привлекателна дестинация на конгресен туризъм. Автентичният архитектурен стил на кв. „Вароша“ привлича туристите със запазения си китен възрожденски дух. С потенциал за развитие е също така балнео туризма, а в местността „Картала“ и ски-туризма.Във връзка с културно-познавателния туризъм, не може да не се отбележи, че целият туристически поток, посещаващ най-големия манастир на Балканския полуостров – Рилския манастир, намиращ се на 50 мин. от града, задължително се спира да разгледа и Благоевград. Планинският туризъм се радва на голяма посещаемост в местността „Бодрост“, от където започва маршрута за Рила и именно там е ситуиран„Парангалица“ – най-стария български резерват. Мелнишките скали и архитектурата на възрожденското градче Мелник са много посещавано място в района, особено за любителите на висококачествени вина. Град Банско е също на територията на Областта и през зимата привлича любителите на ски-туризма със значителната си снежната покривка, суперлуксозните хотели. Сандански се намира на 40км. южно от града и привлича с чистия въздух и лечебните свойства на минералните извори. Местността Рупите е друг важен туристически обект, като център на духовност, минерални извори и изключително красива природа.

Любим на много хора за почивка през лятото е парк Бачиново, където е изкуствено направено езеро с дълбочина между два и четири метра, в което се карат водни колела с форма на лебеди.

Предвижда се в скоро бъдеще отново реновиране и благоустрояване и градът да бъде още по-близък до стандартите на най-модерните европейски туристически дестинации.

Хотели в Благоевград вижте тук