Какво трябва да знаете за почивките в България

Съвети за чужденци, решили да почиват в Родината ни, от туристически портал www.hote.li

Отговаряме на най-популярните въпроси за почивките в България.

Има три основни реакции на туристите, с които туристически агент трябва да се справи, когато работи с българска дестинация: 

– пълно приемане: „да, решихме да започнем с България“, „да повторим България“, „обичаме България, планираме да почиваме там за 3-ти, 5-ти, 10-и път“. Обикновено ориентираните туристи започват разговор с такива фрази. Лесно, бързо и спокойно.

– пълно отричане: „само не България“. Не е необходимо да продавате ваканция в държава, към която потенциалният турист е формирал стабилно и категорично „не“, отрицателно или отричащо. Или трябва да отделите време за разбиване на стереотипа с железни аргументи.

– постепенно приемане на посоката като добра алтернатива: „да разгледаме Гърция, Турция и България“. Именно с такова искане най-често се налага да работите и постепенно да доведете туриста до факта, че България е отлична бюджетна алтернатива на по-скъпите летни дестинации.

И „бюджет“ в този случай не е равен на „евтин“. Това е еквивалентно на доброто ниво и качество на почивка, които ще получите в други страни, само в България ще бъде по-достъпно.

България – алтернатива:

Семейна почивка на ВСИЧКИ (ол инклузив) в Турция, Гърция и Египет. На първо място, според ценовия сегмент, второ – според климатичния фактор (не всеки е подходящ за много горещ и влажен летен сезон в Турция и много горещ, макар и сух сезон в Египет), а Гърция традиционно е в различен ценови сегмент. България е идеална за семейства, пътуващи с дете за първи път. Особено с бебе (бебе).

Престижна младежка почивка. Кой не мечтае за нереални партита в клубовете на Ибиса или Миконос, или поне Лорет де Мара? Но докато  мечтаете, а душата и тялото са нетърпеливи в момента за морско парти в техно стил или „дискотека на открито“ или супермодни клубове или пяна партита, тогава защо не – Златни пясъци и Слънчев бряг ви очакват на многобройни партита, където изненадващо или не, ще срещнете огромен брой туристи от различни краища на света, които ще ви потвърдят, че клубните празници в България са просто „уау“!

Уелнес почивка в европейски курорти, курорти в Израел, в кримските здравни курорти . Няколко балнеоложки курорта с извори на водороден сулфид и терапевтична кал, наличието на балнео хотели и спа процедури привличат любителите на този вид отдих в България.

ТОП-15 ВЪПРОСА, касаещи туризмът в

Кога е сезонът в България?

Летният сезон в България продължава официално от юни до октомври. Така се планира полетната програма на чартърни полети от чужбина. Абсолютно не трябва да се страхувате от първите дати на юни и последните дати на септември. Климатичните промени добавиха сигурен + към температурата. Сезонът постепенно се увеличава, но цените на тези дати падат значително, както и потокът от туристи. Високият сезон започва в края на юни и продължава до края на август, характеризиращ се с повишено търсене и по-високи цени на хотелите.

На какво летище пристигаме?

На брега има две нови и модерни летища за пристигане – Варна (северната част на брега) и Бургас (южната част на брега). Времето за трансфер зависи от това къде пристигате. Намерете курорта Обзор на крайбрежната карта – това е точно средата, всички курорти на север от Обзор – пристигане във Варна, всички курорти на юг – в Бургас. А прегледът? – по-често и по-удобно за Бургас. Предвид предимството да имате две летища на брега, трансферите до големите курорти рядко отнемат повече от час, най-вече 30-40 минути.

По-студено ли е северното крайбрежие?

Температурната разлика е много условна, но в самото начало и в края на сезона можете да обърнете внимание на това, разстоянието от Варна до Бургас е само 130 км. Но микроклиматът вече ще е различен. Северното крайбрежие е „зелено и мокро“ поради гори и национални паркове, но южното крайбрежие е по-„степно и сухо“. Възползвайте се максимално от акцента върху избора на курорта, който е подходящ за вас, а не част от брега.

Най-добрите семейни курорти?

Албена, Слънчев бряг, Св. Константин и Елена, Златни пясъци, Несебър, Созопол – огромен брой хотели в тези курорти работят по концепцията „ол инклузив“ и предлагат набор от услуги и инфраструктура за този тип почивка. През последните 10 години много хотелиери или са превеждали хотели и са адаптирали концепции, или продължават да се развиват в тази посока. Повечето големи хотели, верижни хотели (например RIU, Sol) и затворени комплекси работят по този начин.