Kак да направите перфектно осветление в офиса?

 Правилното осветление в офиса е от съществено значение за създаване на приятна атмосфера, която насърчава комфортната работа и предотвратява прекомерната умора и напрежението на очите. Страхотно е, когато местоположението на офиса позволява оптимално използване на естествената светлина, което е най-добрият вариант за възприемане на очите. Когато все пак е необходимо изкуствено осветление, трябва да се създадат условия възможно най-близки до естествените и да се изключи рязък контраст между сянка и ярка светлина.

Лампите, използвани в офиса, трябва да отговарят на определени изисквания:

· съвпадат с дизайна на стаята;

· създаване на комфортни условия на работа;

Във всеки, дори малък офис има няколко зони, които изискват различни видове осветление, като:

1. Основно осветление. Таванните светлини или прожекторите трябва да осигуряват осветление против отблясъци с равномерно падащ поток от мека разсеяна светлина. Много е добре, когато е възможно да се регулира интензивността му.

2. Осветление на работния плот. Работната зона може да бъде осветена с прожектори, настолна лампа или комбинация от двете. Когато избирате настолна лампа за маса в офис, трябва да дадете предпочитание на лампи със сферични или конични абажури, които намаляват умората на очите от праволинейни светлинни потоци.

3. Зона за отдих или преговори. В тази зона се препоръчва използването на лампи, разположени в долната част на стаята. Подова лампа ще се справи перфектно с тази роля, която ще осигури леко приглушено меко осветление. Модерните стенни лампи могат да послужат като отлична алтернатива на подовата лампа.

4. Осветителни шкафове и рафтове. За осветяване на рафтовете най-подходящи са устройствата, които насочват потока светлина надолу. Това могат да бъдат компактни стенни лампи, които се монтират директно в горната част на лентата над рафта на шкафа. Голяма роля в цялостната картина на осветлението играе изборът на лампи за тела.

 Днес най-ефективни за работа са LED лампите, осигуряващи светлина, близка по свойства до естествената. Но в зоната за отдих е по-добре да използвате обикновени лампи с нажежаема жичка, чийто жълт цвят създава уютна атмосфера. И така, оптималното решение за офис е многостепенно осветление, използващо различни видове лампи и възможност за контрол на интензивността на светлинните потоци.